Sadelmager Lars Nielsen ApS
Høbjerg Hegn 4, 3200 Helsinge
Telefon +45 40 53 58 46

Bommen - sadlens fundament

Sadelbomme i dag i mange typer og materialer. Grundlæggende kan de deles op i to hovedtyper. Fjederbomme og faste bomme. På billedet nedenfor ses en fast bom til venstre og en fjederbom til højre. Begge er laminerede træbomme med stålforstærkninger. Der anvendes i dag også forskellige former for kunststof til begge bomtyper. En fjederbom er langt det bedste (men også dyreste), da den arbejder mere med både hest og rytter. Den vil altid have den bedste trykfordeling. Den faste bom er i sagens natur mindre fleksibel.

 

Bommen til venstre har en smal talje. Den th. en bredere.

Bommens mål og udformning er afgørende for om din sadel passer til din hest og dig. 3 punkter er afgørende for hesten. Bommens brede og vinkel i kopjernet, bommens brede og vinkel i taljen og ved bagpude samt bommens længde. Er bommen fundamentalt forkert til din hest, kan en omstopning ikke løse problemet. Den enkelte rytters anatomi spiller naturligvis også en rolle i valget af bomtype/sadel. Her er klaplængde, størrelse og dybde på sædet, knæstøtters placering, stigrems låses længde mv. vigtige faktorer. Et forkert valg giver en ringe opstilling og mindsket rideglæde.
Bommens brede og vinkel både i kopjern og andre steder er ikke standardiseret. Det er op til den enkelte producent, hvad der kaldes bred, medium eller smal. Et sadelmærke kan have et mål som deres bredeste, hvor et andet sadelmærke på samme mål, måske kun er medium. Det er derfor vigtigt altid at kontrollere sadlen på hesten. Kopjernets vinkel skal være parallel med hestens muskulatur (1A). Bredden på taljen skal også matche hestens mankebrede (2A). En for smal talje til en bredmanket hest (2C) og omvendt (2B) vil hurtigt give problemer. Ligeledes skal bommens bredde og sadelpudernes vinkel bagerst passe til hestens anatomi (3 ABC). Mange moderne bomme kan justeres i kopjernets bredde, i takt med hestens udvikling. På andre kan hele kopjernet skiftes. Bogstaver og tal i parentes henviser til illustrationen nedenfor.


Længden på bommen måles i tommer 15” 16” 16,5” 17” 17,5” osv.
Det er størrelsen på rytteren og længden af hestens ryg som er afgørende for korrekt valg af bomlængde. Har rytteren en størrelse som passer til en 17,5”, og hesten en ryg som kun kan bære en 16”, er der et problem som er vanskeligt. I dag er der tekniske muligheder for at korte pudedelen af i forhold til sædelængden, sådan at både rytter og hest tilgodeses. Men der er selvfølgelig nogle fysiske rammer, som ikke kan overskrides.

Bomme har også forskellige krumninger i længderetningen. Har hesten en meget lige ryg skal man ikke vælge en for krum bom, da sadlen altid vil ligge og vippe. Omvendt skal en hest med en dyb ryg ikke have en for lige bom, da sadlen her kun vil røre hesten for og bag men ikke på midten.

Tilbage til sadeltilpasning