Sadelmager Lars Nielsen ApS
Høbjerg Hegn 4, 3200 Helsinge
Telefon +45 40 53 58 46

Sadelproblemer

Forskellige årsager til sadelproblemer

På figuren ovenfor er vist en sadel der ligger som den skal. Det dybeste punkt i sædet ligger i midten af sadlen. Sadlens balance er god og rytterens vægt fordeles på hele sadelpudens længde. Sadlen er bag hestens skulderblad.
Hvis sadlen er for høj fortil og for lav bagtil ligger sædets dybeste punkt for langt bagud. Rytterens vægt hviler mest på den bagerste del af puderne. Dette medfører ofte trykninger og muskelspændinger. Sadlen vil ofte glide frem på skulderen. Rytteren ender i stolesæde. Er bommen meget krum, for at give dybde i sædet, kan sadlen gnave hul på manken hvis den glider frem. Problemet løses ved en omstopning eller en tilpasning af bommen.

Hvis sadlen er for lav fortil og for høj bagtil ligger sædets dybeste punkt for langt fremad. Rytterens vægt hviler på den forreste del af puderne. Sadlen slipper hesteryggen bagtil og giver ofte slidmærker her. Tit vil sadlen glide bagud. Rytteren kan have fornemmelsen af at ride ned af bakke, og at sadlen klaprer når der rides. Er den meget lav fortil kan sadlen gnave hul på manken. Problemet løses ved omstopning eller tilpasning af bommen.

Hvis sadlen glider frem og generer hestens skulder. Hesten vil være stærk generet og slå fra i arbejdet. Problemet kan skyldes dårlig tilpasning eller helt forkert sadeltype, måske forkert placering af gjordstropperne. Det skal selvfølgelig rettes. Det kan også hænge sammen med hestens anatomi. Meget skrå skulder, mangel på naturligt sadelleje, meget rund ribbens bue (halm vom), overvægt, et gjordleje som er meget langt fremme osv. I disse tilfælde kan sadlen være tilpasset optimalt men stadig glide frem. I sådanne tilfælde kan ekstra hjælpemidler som anti glide underlag eller speciel gjord være nødvendig. Kan hestens anatomiske problemer løses ved målrettet træning eller ændret fodring, er dette meget værdifuldt.

Hvis sadlen er skæv i puderne og glider ud til en af siderne. Rytteren sidder skævt og hesten skal kæmpe for at kompensere. Meget ubehageligt for både hest og rytter. Problemet løses ved en omstopning hvor puderne rettes op således af sadlen igen ligger lige. Årsagen skal udredes. Sidder rytteren generelt skævt til den ene side? Belastes sadlen ved meget ridning på den ene volte? Sidder rytteren op fra jorden i stedet for at bruge en skammel? Er hesten skæv? Er dette tilfældet kan det være nødvendigt i en periode at kompensere med et korrektions underlag for at få sadlen til at ligge lige. Sadlen må ikke stoppes skævt for at opnå dette. Her er mange muligheder, men en varig løsning skal findes, for at undgå fremtidige problemer.

Hvis sadlen er stoppet ujævnt og bulet. Dette vil medføre trykpunkter hvor rytterens vægt vil være mere koncentreret. Meget ubehageligt for hesten. Løses ved en omstopning som er jævn og eftergivende.
De her givne eksempler er ofte forekommende. Men der kan være andre faktorer, som er svært gennemskuelige for den enkelte rytter. Det er derfor vigtigt, hvis du har sadelproblemer at kontakte en veluddannet sadelmager, så I sammen kan finde en løsning.

Tilbage til sadeltilpasning